ERGONÓMIA

Ergonómia. Praktické rozmiestnenie a pohodlné používanie. Pracujte v kuchyni pohotovo. Inšpiráciu sme našli u odborníkov.

Čo podľa vás charakterizuje modernú miestnosť, ktorú chce používať súčasný človek? Nové storočie v sebe nesie vysokú dynamiku a rýchlemu trendu sa musela prispôsobiť aj kuchyňa. Čo to znamená v praxi? Praktickosť. Mať všetko poruke, v dohľadnej výške a v skvelom prevedení. Šikovní dizajnéri myslia dopredu a riešenia sú optimalizované pre dlhé obdobie. V premyslene zorganizovanej kuchyni tak nemusíte ani po čase nič meniť.

Máte dobrý recept, tie najlepšie ingrediencie a chystáte sa variť. Na prvý pohľad sú to ideálne podmienky. Aj ten najlepší zážitok z kulinárskeho umenia však môže pokaziť zle zorganizovaná kuchyňa. Všetko hľadáte dlho, keď chcete niečo vziať z chladničky, musíte prejsť na iný koniec miestnosti a pracovná plocha, kde ste krájali zeleninu je úplne mimo varnej. A tak len chodíte, hľadáte a robíte v kuchyni zbytočný neporiadok.

Výškové rady

Správne rozmery zabezpečia to, aby ste sa pri práci nenabehali.

Ako vyzerá ergonomicky usporiadaná kuchyňa?

Ak potrebujete nôž, je po ruke. Ak chýba niečo z chladničky, bez pobehovania v priestore kuchyne ho dočiahnete. Všetky spotrebiče, kuchynský drez, príslušenstvo a príbory majú svoje správne miesto. Také, aby boli vždy na dosah ruky.

Zamerali sme sa na to, aby kuchyňa bola nielen z najkvalitnejších materiálov a vzbudzovala iba samé dobré pocity, ale aby ste sa v nej nenarobili. Áno. Ostrieľaní šéfkuchári v špičkových reštauráciách vedia, prečo trvajú na usporiadaní kuchyne podľa vlastného riešenia. Sú to skúsenosti.  Preto sme za nimi zašli a inšpirovali sa pri návrhoch riešení kuchýň

Tri základné parametre kuchyne:

  • Kvalitné vyhotovenie z kvalitných materiálov
  • Úprimná elegancia
  • Ergonómia – všetko na správnom mieste a na dosah

Do našej ponuky sme zaradili novú radu skriniek Sykora+, ktoré pridávajú vnútornú výšku alebo šírku a zväčšujú potrebný úložný priestor v kuchyni.

Sykora+

Viac priestoru vo vašej kuchyni.

Výhody rady Sykora+ oceníte okamžite:

Väčšia výška

  • Vďaka väčšej výške korpusu o 50 milimetrov získate vyššiu pracovnú plochu
  • Môžete mať vyššiu pracovnú plochu aj pri použití iba 10 centimetrového sokla – sokel pôsobí v kuchyni decentnejšie
  • Väčší úložný priestor v spodnej zásuvke o približne 13 percent, väčší priestor v pantovanej skrini
  • Do spodnej zásuvky môžete uložiť vyššie hrnce, dózy alebo misky
  • Veľmi pohodlné umiestnenie umývačky XXL

Väčšia hĺbka

  • Aj menšia kuchyne získa dostatočne veľký úložný priestor až o 30 percent vďaka väčšej hĺbke spodných skriniek.
  • V drezovej skrini uložíte mimo sorteru aj čistiace prostriedky a iné pomôcky
  • V nízkych zásuvkových skrinkách získate ďalší priestor pre kuchynské náradie, ktoré až tak často nepoužívate
  • Získate väčšiu hĺbku pracovnej plochy, zadný priestor využijeme pre závesný systém, posuvný systém medzi hornou skrinkou a pracovnou doskou alebo tento priestor využijete pre bylinky, dózy, oleje a ďalšie drobnosti, ktoré chcete mať vždy po ruke
Ergonómia kuchyne

Získajte v kuchyni viac priestoru.

Rozloženie pracovnej plochy

Kuchynská linka musí byť maximálne funkčná a musí slúžiť svojmu účelu. Preto pri jej plánoví zohľadňujeme tri základné zóny. Tie vytvárajú kuchynský trojuholník. Predstavíme si to na príklade:

Pripravujeme obed. Vytiahneme potrebné potraviny a suroviny, ktoré máme uložené v potravinovej skrinke a v chladničke. Suroviny očistíme, umyjeme v umývacej zóne a prejdeme k pracovnej zóne, kde všetko nachystáme na varenie a pečenie. Ak máme všetko hotové, prejdeme do varnej zóny. Potraviny tepelne upravíme do finálneho výsledku. Aby sme docieli ľahkosť pri práci, zóny sme rozmiestnili postupne tak, že na seba plynulo nadväzujú. Okrem šikovného pohybu v kuchyni sa súčasne aj cítite dobre.

Všetky základné zóny na seba logicky nadväzujú podľa zásad správnej ergonómie a uľahčujú tak prácu v kuchyni.

Zóny v kuchyni

Premyslené ergonomické rozmiestnenie vám ušetrí mnoho času aj energie. Pri správnom rozmiestnení kuchyne na seba jednotlivé zóny nadväzujú logicky a plynulo. Každá zóna má samozrejme aj pomôcky, ktoré v tejto konkrétnej časti používame. Všetko má svoje miesto, zmysel a poriadok. V takejto inteligentnej kuchyni je radosť variť.

Zóny v kuchyni

Pracovné zóny v kuchyni na seba nadväzujú.

ZÁSOBY

Skladované potraviny musia mať v kuchyni svoje presne vymedzené miesto. Chladnička a potravinová skrinka spoločne tvoria prvú z pracovných zón v kuchyni. Na toto centrum potravín potom podľa zásad logického členenia kuchynského priestoru nadväzuje umývacia zóna.

UMÝVACIA ZÓNA

Zahŕňa drez a umývačku riadu. Drez aj umývačka by mali byť nevyhnutne v tesnej blízkosti, aby ukladanie riadu logicky smerovalo od opláchnutia v dreze do umývačky čo najkratšou cestou. Ak sa vám páči umývacia zóna zabudovaná v kuchynskom ostrovčeku, musí byť medzi ostrovčekom a druhou časťou kuchyne minimálna vzdialenosť 90 centimetrov. Okolo umývacieho centra dodržujeme tzv. nulovú zónu. Je to z dôvodu bezpečnosti, aby nedošlo k poraneniu elektrickým prúdom. Za praktické považujeme umiestnenie skriniek pod drez koša pre triedený odpad

PRÍPRAVA, UKLADANIE

K príprave jedla potrebujeme rôzne kuchynské pomôcky. Tie sú uložené medzi zónami pre varenie a umývanie. Vo vysúvacích zásuvkách ich tak máme kedykoľvek po ruke. Samozrejmosťou je dostatočne dlhá doska na prípravu surovín. Za vhodnú pracovnú plochu považujeme minimálnu šírku 60 centimetrov, ideálna dĺžka je však 90 – 120 centimetrov. Do prípravnej zóny ukladáme pomôcky pre prípravu pokrmov. Nájdeme tu nože, metličky, otvárač konzerv či škrabku na zeleninu. Do vyšších spodných zásuviek odkladáme strúhadlá, misy na cesto, cedidlá, sitá, dosky či drobné kuchynské spotrebiče a roboty.

VARNÁ ZÓNA

Varné centrum sa skladá z varnej dosky a odsávača pár. Medzi umývacou a varnou zónou potrebujeme manipulačný priestor. Najnižšia možná šírka je 60 centimetrov, ak je to viac, je to lepšie. Ide o nevyhnutnú odkladaciu a manipulačnú plochu. Zvislá vzdialenosť medzi digestorom a varnou doskou musí byť zvolená tak, aby neprekážala. Ak máte varnú dosku na konci kuchynskej zostavy, nechávame minimálnu vzdialenosť 15 centimetrov. Pod varnú dosku odkladáme všetko náradie, ktoré potrebujeme pri  varení, Hlbšie zásuvky poslúžia na uskladnenie potravín pre varenie, na odloženie hrncov, panvičiek či zapekacích nádob.

 

 

Pozrite sa späť na